12 mars 2007

Død Over CD'n?

Compact DiscHvis vi skal tro på ekspertene så er CD'ens tid som musikkformat snart talte. De mest dystre spådommene vil ha det til at CD'en nærmest vil være utryddet fra butikkhyllene om et par år.

I februar utgaven av Metal Hammer fra 1987 er det en 3 siders lang artikkel om da den nye CD teknologien. På denne tiden var digitale duppeditter forbeholdt folk med IQ på 230, og bladet forsøker så godt de kan å forklare den gjennomsnittlige metal-fansen om "sampling rate", "digital silence" og "abrupt peaks in very high frequencies". Vi forstod ikke en dritt, men CD spiller skulle vi ha.

I artikkelen kunne vi også lese om at i 1986 ble det solgt "hele" 3.1 millioner CD'er på verdensbasis. Det sier litt om utvalget av hardrock og metal utgivelser på denne tiden da de ramser opp det aller meste på en kvart side, og noen av artistene definitivt ikke var i nærheten av å være hardrock engang. Sannsynligvis var det umulig i begynnelsen av 1987 å ha en samling på mer enn 50 CD'er hvis du bare hørte på band som Iron Maiden, Judas Priest, Led Zeppelin og de andre etablerte artistene.

Utover 1987 skulle imidlertid salget av CD spillere og CD'er for alvor begynne å ta av og i løpet av de siste årene av 80-tallet økte utvalget kraftig, men det skulle bikke over på 90-tallet før det var en selvfølge at en nyutgivelse av et album også ble gitt ut på CD. Først i 1991 ble det solgt flere CD'er enn vinyl skiver. I 2007 er CD'ens fremtid mer usikker enn noensinne...

[Listening to: Black skies - Ozzy Osbourne - Dreamer (CDs) (5:20)]

2 kommentarer:

z sa...

jeg tror ikke CD-en kommer til å dø i nærmere fremtid. selv om nedlasting er fremtiden kommer musikkelskere alltid til å ønske å ha en platesamling.

Voggis sa...

Helt enig...selv 20000 mp3 filer er mindre verdt enn én orginal CD. Derfor kommer jeg aldri i verden til å bruke penger på noe sånt....da velger jeg heller å bli en grinete gammel CD fyr....