04 februar 2006

Ukens Utvalgte: Samson - The Masters (1998)

Samson - The MastersFor mange er Samson det bandet som Bruce Dickinson var i før han gikk til Iron Maiden i 1981. Det siste Dickinson var med på før han forlot Samson, var det som regnes som gjennombruddet for bandet. Deres legendariske opptreden på Reading Festivalen i 1981. I kjølevannet av denne konserten signerte Samson en £500.000 platekontrakt med PolyDor og alle trodde at Samson nå var iferd med å etablere seg sammen med de store gutta i Iron Maiden og Judas Priest. Det verken bandet eller plateselskapet visste var at Bruce hadde nærmest blitt kuppet av Steve Harris og Rod Smallwood (manageren til Iron Maiden) backstage etter Reading opptredenen. Når Bruce endelig dukket opp etter noen dager var det for å fortelle at han sluttet i bandet for å bli Iron Maiden's nye frontmann. Hvordan det gikk med Bruce og hans inntreden i Iron Maiden vet alle, men hva skjedde med Samson?

Heldigvis for Samson så ikke plateselskapet på Bruce sin avskjed som noen avgjørende faktor, det var tross alt Paul Samson som var den drivende kraft i bandet. Nicky Moore var mannen som erstattet Bruce.
To av Samson's beste utgivelser kom på PolyDor, men det var det altfor få som fikk med seg.

The Masters er Samson's mest omfattende samling, og det på tross av at Bruce Dickinson tiden og de to første albumene etter, Before the Storm og Don't Get Mad, Get Even, ikke engang er representert blant studio innspillingene. Faktisk er alle låtene hentet i fra det som er Samson's minst kjente album. Sånn blir det gjerne når flere plateselskap sitter på rettighetene på back-katalogen til et band. På bakgrunn av dette skulle man tro at denne samlingen var helt uvesentlig.

Men nei, for det første så er nesten alt materiale aldri gitt ut på CD før. For det andre er det overraskende høy kvalitet på låtene.

Paul SamsonSom nevnt er mange av de kjente albumene ikke representert på denne dobble samlingen. Noen av låtene i fra de to PolyDor utgivelsene og to fra Bruce tiden er representert med live versjoner hentet fra Thank You And Goodnight (1984) og Live At The Marquee (1986). Resten er plukket i fra Joint Forces (1986), Refugee (1990) og den selvtitulerte Samson (1993). I tillegg er også den tidligere uutgitte Don't Tell Me It's Over med her.

Albumets beste øyeblikk er låtene fra Joint Forces med låta Tramp i spissen, samt live opptakene av Into the Valley og Love Hungry fra Thank You And Goodnight som viser hvilket energisk live band Samson var.

Når man først har gått til det skrittet å utgi en dobbel CD samling fra Samson's minst kjente utgivelser, burde det ha vært inkludert mer informasjon om låtene og albumene. Noe lignende som i CD utgivelsen til for eksempel Live At Reading '81 hadde jeg forventet.

Kvalitetsmessig vil jeg anbefale dette albumet, men kanskje da aller mest til de som er kjent med Samson fra før. De som ikke er kjent med bandet bør kanskje sjekke ut en av utgivelsene hvor Bruce Dickinson er med først. 7/10

NB!
Både Head On, Shock Tactics og live albumet Live At Reading '81 med Bruce Dickinson er gitt ut i remastrede CD utgaver, og må regnes som de viktigste for bandet. Before the Storm og Don't Get Mad, Get Even finnes ikke offisielt på CD. At Don't Get Mad, Get Even ikke har blitt utgitt ut på CD er nærmest en skandale, for det er sannsynligvis det beste albumet de noensinne ga ut.
Survivors fra 1979 er også remastered og gitt ut på CD.

Paul Samson døde av kreft 9. august 2002.

Oppdatering 5/2:
Before the Storm ble utgitt på CD i USA med 6 bonus spor i 2002. Albumet ser midlertidig ut til å være utsolgt, for ingen av mine dealere av musikk har den inne.

En komplett diskografi finner du på www.paulsamson.co.uk

[Listening to: Love hungry (live) - Samson - The Masters (3:04)]

Ingen kommentarer: