05 desember 2005

Ukens Utvalgte: W.A.S.P. - The Last Command (1985/1997)

W.A.S.P. gjorde store overskrifter i amerikansk og europeisk presse i 1984. Ikke først og fremst for musikken, men for ett sceneshow så brutalt at verden ikke hadde sett maken siden Alice Cooper's glansdager 10 år tidligere. P.M.R.C., kristne konservative og moralske grupperinger både i Statene og ellers i verden gjorde alt de kunne for å stoppe dette fire hodete umoralske monsteret som ifølge disse demoraliserte og gjorde datidens ungdom til dophuer og kriminelle. Selv om bandet faktisk ble bannlyst på steder som i Las Vegas (!!!) og Irland, så er det ingen tvil om at den stadig ufrivillige "negative" eksponeringen bandet fikk bare økte interressen og populariteten.

Bak dette tilsynelatende unødvendig brutale og rebelske står en nesten like svær og fryktinngjytende fyr. Blackie Lawless. Det var ut av hans musikalske og teatralske visjoner som W.A.S.P. vokste frem. For W.A.S.P. kunne med likhet med en rekke andre "shock rock band" like gjerne ha endt opp som en parentes i rocke historien. Forskjellen fra W.A.S.P. og de andre bandene var at Blackie skapte det teatralske ut av musikken han skrev og ikke motsatt. I så måte kunne han styret skipet akkurat dit han ville. Spørsmålet var om han maktet dette.

Det selvtitulerte albumet fra 1984 hadde solgt veldig bra til å være en debut skive, og forventningene fra en stadig voksende fan-skare bare økte. Den første skiva hadde Blackie hatt "hele" livet på å skrive. Nå skulle bandet inn i studio igjen etter å ha gjort 300 spillinger på ett år. Selv om ryktene ville ha det til at W.A.S.P. var ett notorisk fylleslag på lik linje med andre band, så brukte Blackie mesteparten av tiden når de var på turne til å knekke ut nye ideer.

Nå er det selvfølgelig for lengst hevet over tvil at Blackie lyktes på alle måter med The Last Command. Med plateselsakpet i ryggen og Spencer Proffer bak spakene fikk Blackie sjansen til å lage det albumet han drømte om. Innspillingen tok bare syv uker og ble utgitt i november 1985.

Image Hosted by ImageShack.us

Lydmessig lå The Last Command lysår foran de aller fleste rocke utgivelser dette året, og satte en ny standard for hvordan man kunne gjøre en god produksjon på ett rocke album uten å ta bort råskapen i musikken. Ironisk nok greide ikke Spencer Proffer å oppnå det samme med Quiet Riot og King Kobra albumene han produserte det påfølgende året.

Wild Child, Cries In the Night og Sex Drive er de eneste tre låtene som stammer i fra tidligere prosjekt Blackie har vært innvolvert i før W.A.S.P. Wild Child kunne faktisk ha endt opp på Mötley Crüe's Shout At the Devil. Nikki Sixx mente kategorisk at låta lå utenfor Vince Neil's kapasitet og ble aldri brukt. Heldigvis.
I de aller fleste tilfeller er det den musikalske variasjonen på et album som er avgjørende om det blir bra eller ei. For mange like låter kan få et album til å virke pregløs, og for stort sprik i det musikalske uttrykket kan få et album til å virke rotete og lite fokusert.
Wild Child og Widowmaker er begge forholdsvis luftige i arrangementet, men samtidig de tyngste låtene på albumet. Rebelske Ballcrusher og Sex Drive tar opp tråden i fra debut albumet, mens Jack Action og Blind In Texas viste at Blackie hadde tatt seg opp på ett enda høyre låtmessig nivå.

Selv om jeg holder en knapp på The Crimson Idol som W.A.S.P. aller beste album, ble uten tvil The Last Command deres viktigste og helt avgjørende for W.A.S.P. som band. Det typiske W.A.S.P. soundet har blitt mer fremtreden, ett sound som Blackie senere skulle rendyrke i enda større grad på Headless Children og The Crimson Idol.

PS! Den remastrede utgaven fra 1997 inneholder singel b-sider og 5 live låter tatt fra deres mye omtalte Lyceum opptreden fra deres første turné.

[Listening to: Widowmaker - W.A.S.P. - The Last Command (Remaster) (5:17)]

4 kommentarer:

Anonym sa...

Great work!
[url=http://hepgmyla.com/mwij/hmjm.html]My homepage[/url] | [url=http://fypnycwd.com/swyc/rigk.html]Cool site[/url]te[/url]

Anonym sa...

Well done!
[url=http://wxlyrvaw.com/tutq/bnen.html]My homepage[/url] | [url=http://rsrflpwc.com/jmfv/drby.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Good design!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Thank you!
http://wxlyrvaw.com/tutq/bnen.html | http://hcxndpgu.com/owyp/ntyi.html