08 november 2005

Ukens Utvalgte : UFO - Making Contact (1983)

UFO startet allerede opp på slutten av 60-tallet som et blues inspirert rocke band. Etter noen album uten nevneverdig suksess, knyttet de seg til den da 16 år gamle tyske gitaristen Michael Schenker i 1974. Med hans inntreden fikk bandet ett ansiktsløft både visuelt og musikalsk. Med albumet Phenomenom tok de verden med storm i 1975. Albumet står fremdeles som ett av de store igjennom tidene. Schenker's talent på gitar er udiskutabelt, men hans ego og mentale stabilitet var heller tvilsom. Dette avspeiler seg i de neste UFO albumene som spriker veldig fra de største høydepunktene til noen særdeles svake øyeblikk. I alle tilfeller var det som live band UFO hadde og fremdeles har sin styrke. Schenker's til da siste innspilling ble live albumet Strangers In the Night fra 1979, spilt inn på den siste turneen Schenker var med, og som han forøvrig hoppet av halvveis. Paul Chapman tok over på gitar og albumet No Place To Run sluppet. Selv om de neste albumene var fult på høyde med Schenker albumene så var interessen rundt bandet synkende.

Da gutta gikk inn i studio for å spille inn Making Contact hadde også Pete Way tatt sin bass gitar og sagt adjø. Igjen sto vokalist Phil Mogg og trommis Andy Parker igjen som eneste medlemmer fra Schenker tiden. I tillegg var Paul Chapman og Neil Carter på den tilsynelatende synkende skipet.

På denne tiden hadde psyken til Phil Mogg begynt å bli litt mer enn bare frynsete, men på tross av (eller kanskje på grunn av) dette fremstår Making Contact som ett solid stykke arbeid. Morroa starter med Blinded By A Lie, en solid rocker med høy all-sang faktor. Derfra og ut er det bare å nyte låt for låt. Det er tett mellom høydepunktene og Diesel In the Dust, When It's Time To Rock, The Way the Wild Wind Blows, Push! It's Love og den høyst skjøre You And Me må alle regnes som klassikere. Det er bare en liten ulempe med dette albumet, og det er tilgjengeligheten. CD utgaven som ble gitt ut på slutten av 80-tallet er for lengst utsolgt. Det samme gjelder også dobbel CD versjonen fra 1996 som også inneholdt Misdemeanor fra 1985. I 1999 ble det sluppet en remastret utgave i Japan. Denne inneholder den opprinnelige b-siden fra When It's Time To Rock 7", Everybody Knows som bonus spor. Denne finner man fremdeles tilgjengelig i enkelte japanske nett-butikker, men er sørgelig høyt priset og porto takstene i Japan er overraskende høye. Siden prisen er så høy risikerer du å måtte betale toll på morroa i tillegg. Derimot er det forholdsvis lett å finne vinyl-utgaven på steder som selger brukte vinyl-plater og platemesser over hele landet for en billig peng. Så hvis du fremdeles har platespilleren innstallert i stua er dette den letteste måten å få tak i godbiten, inntil videre ihvertfall.

[Listening to: When it's time to rock - UFO - Making Contact (5:27)]

Ingen kommentarer: