28 november 2005

Paris is Burning!

I Frankrike har 200 parlamentspolitikere bedt regjeringen å forby eller sensurere en rekke rap artister. Dette fordi disse skal ha oppfordret til vold og opptøyer igjennom musikken. Dette melder Kulturnytt, NRK P2, idag, 28. november. Denne musikken skal være en mer eller mindre direkte årsak til opptøyene den siste tiden i flere franske byer, mener politikerne.

Dette er selvsagt ett foreløpig siste desperat forsøk fra politikerne i Frankrike å legge skylda på elendigheten på noen annet enn årelang feilslått politikk.

Vi her på berget kan få inntrykk av at dette som har skjedd i Frankrike i det siste er en forholdsvis ny politisk situasjon. Det er det ikke. Vi har bare ikke hørt om det. Dels fordi det ikke har vært av nyhetsmessig verdi her til lands og dels fordi de franske politikerne har ignorert temaet så godt de bare kan.
I gjennom musikken har temaet blitt sunget om i flere tiår allerede.

Den politiske situasjonen i Frankrike fikk vi et lite innblikk i allerede i 1988 da Anthrax gjorde cover på Trust's Antisocial fra 1979. Ett kvart århundre senere er budskapet til politikerne det samme som det var dengang;

"Oh mister time will you ever unwind
Or just rebuild a new design
Your claim to fame is law and order
The rich get rich, the poor get poor
You put a price tag on what you see
This one's for you, that's for me
If that's winning I'd rather lose" *)

Er du, i motsetning til meg, stødig i fransk, kan du sjekke ut Trust sine to første album. Det selvtitulerte fra 1979, som også inneholder låta Police Milice, samt Repression utgitt året etter. Du kan også prøve deg med en av de engelsk språklige utgivelsene, men her er ofte de mest politiske låtene utelatt eller omskrevet til mer internasjonale forhold.

Alternativt kan du bare sjekke ut musikken hvis politikk interesserer deg midt i....

*) Tekst hentet i fra Trust - Antisocial (engelsk versjon)


[Listening to: Antisocial - Trust - (5:02)]

3 kommentarer:

Anonym sa...

Good design!
[url=http://gienfbob.com/mvow/afdq.html]My homepage[/url] | [url=http://ubjvnkpe.com/ziww/vsez.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Good design!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Good design!
http://gienfbob.com/mvow/afdq.html | http://bxqlksim.com/ygnf/zgto.html