15 mars 2012

Stormwitch

Stormwitch var et av mange band tyske band som var av den tyske heavy metal boomen på begynnelsen av 80-tallet, bare for å oppleve at de etterhvert ble overskygget av deres mer omtalte kolleger i Running Wild, Rage, Accept og Helloween.


Hvis de overhodet ble omtalt, var det stort sett i negative ordelag på grunn av deres okkulte tilnærming i tekstene. Det kritikerne (les: Metal Hammer) ikke fattet var at Lee Tarot som skrev tekstene hentet inspirasjonen fra Arthur Conan Doyle, Oscar Wilde og Thomas Hardy romaner. Da blir gjerne temaene temmelig mørke. Det hele ble toppet med tradisjonelle skumle plateomslag. Jeg mistenker at noen av anmeldelsene ble basert på en rask skumming av låttitlene og en titt på platecoveret.

Det hindret ikke bandet å få en trofast tilhengerskare og de var til og med ganske store i øst-europa.
De første tre albumene Walpurgis Night, Tales Of Terror og Stronger Than Heaven er regnet som de beste og ikke minst viktigste de har gitt ut. Tysk power metal var som sjanger ennå ikke definert, men man kan si at flere av låtene på de første albumene ikke er veldig langt unna det Helloween skulle gi ut med de sjanger definerende Keeper Of The Seven Keys albumene noen år senere.

Litt forenklet kan man si at Stormwitch låter litt som Helloween med Mercyful Fate tekster. Ihvertfall burde det gi en liten indikasjon på hvor de ligger i terrenget.

Gode eksempler på dette er Ravenlord og Dorian Grey fra abumet Stronger Than Heaven. Førstnevnte låt er vel også grunnen til at Stormwitch ikke for alltid havnet i glemselens bakgater. HammerFall gjorde en versjon som de slapp som b-side på deres aller første singel i 1997. Låta ble senere inkludert på nyutgivelsen av Glory To The Brave.Mot slutten av 80-tallet tok bandet et mer kommersielt uttrykk. Noe som forsåvidt ga de mere omtale i magasiner, men som den trofaste tilhengerskaren ikke hadde noe til overs for. Et forsøkt på å gjenvinne tidligere storhet ble gjort på 90-tallet, men den tradisjonelle heavy metal scenen var på denne tiden satt helt i skyggen av grunge bevegelsen.

Stormwitch holder fremdeles koken med å spille på festivaler rundt omkring i Europa, men har ikke gitt ut noe ny musikk siden Witchcraft albumet de ga ut i 2004.

Det er uansett Walpurgis Night, Tales Of Terror og Stronger Than Heaven som er albumene å trakte etter. De er i de senere årene reutgitt i et begrenset antall på CD, men skal ennå være forholdsvis enkle å finne til en rimelig pris på blant annet eBay.

Stormwitch på Metal-Archives
.

Ingen kommentarer: