21 juli 2009

Cirith Ungol

Cirith Ungol var et progressivt heavy/doom metal band fra Ventura, USA, som startet opp så tidlig som i 1972. Inspirert av band som Budgie, Thin Lizzy, Mountain og Cream utviklet bandet sitt sound utover 70-tallet.

Navnet Cirith Ungol er hentet fra The Lord of the Rings, hvor også mange av tekstene deres ble inspirert i fra.


I 1980 slapp bandet sitt første album Frost And Fire, som først og fremst er bygget på 70-talls progressiv rock/metal. Det var ikke før deres andre album, King Of the Dead, musikken tok en mer "doomy" retning. Black Sabbath inspirasjonen var åpenbar og blant fans er dette regnet som deres beste album.

Med One Foot In Hell i 1986 er noe av de progressive elementene plukket bort of tempoet er satt opp. Den galopperende åpningen av albumet i Blood And Iron og introen til War Eternal tydet på at gutta gjorde et forsøk på tilegne seg et mer klassisk metal-sound i retning av band som Iron Maiden.

Deres siste album Paradise Lost ble utgitt i 1991, og inntil den ble re-utgitt i 2008 var den meget vanskelig å få tak i.

Alle Cirth Ungol's album ble utgitt på små selskap, noe som førte til at albumene deres aldri ble skikkelig markedsført og det var sjelden noen penger til turneer. De få gangene muligheten bød seg ble de som regel plassert som support for Ratt og Lita Ford, band de musikalsk hadde lite eller ingen forbindelse med.

Alle fire albumene er i de senere år blitt re-utgitt på CD og skal være forholdsvis enkle å få tak i. I tillegg ble en samling av live låter, demoer og annet uutgitt materiale sluppet på albumet Servants of Chaos i 2001.

Diskografi:
Frost and Fire (1980)
King of the Dead (1984)
One Foot in Hell (1986)
Paradise Lost (1991)
Servants of Chaos (2001)

Cirith Ungol på Metal-Archives.

Ingen kommentarer: