23 juli 2008

Nostradamus

NostradamusJudas Priest er ute med sitt mye omtalte konseptalbum om legen, astronomen, matematikeren, healeren og ikke minst spåmannen Nostradamus (Michel de Nostredame (f. 1503 – d. 1566)).

For å komme i rett stemning og at det er minst 20 år siden jeg leste om Nostradamus sist, fant jeg ut at det var på høy tid å friske opp mine kunnskaper om denne skøyeren som fremdeles i 2008 har evnen til å forbløffe folk.

Som de fleste sikkert har fått med seg skal Nostradamus ha forutsett store begivenheter i verdenshistorien som Den Franske Revolusjon, Verdenskrigene, Atombomben og 11. September i sine 942 spådommer (Quatrain)som han publiserte i bøkene The Prophecies og The Almanacs før han døde. Nå var ikke Nostradamus den eneste som bedrev dommedag profetier på den tiden. Mens alle andre enten ble sett på som bløffmakere, gale eller djevelens medhjelpere, så fikk Nostradamus ei beunderinne i den franske dronningen Catherine de Médicis og dermed var hans ettermæle sikret.

Spådommene til Nostradamus var opprinnelig skrevet på latinsk og gammelfransk i dikt form på fire linjer (Quatrain). Da han i tillegg bruke billedlige uttrykk og uklare vendinger i språket, var man nødt til å ty til en høy grad av fortolkning av tekstene allerede da disse skulle oversettes til fransk.

Tilhengere av Nostradamus mener at hans spådommer er av forbløffende treffsikkerhet, men sannheten er at de fleste tekstene er så vage at de kan tolkes i hvilken som helst retning. Derfor krangles det også blant Nostradamus tilhengere om hvilken hendelse noen av profetiene eventuelt forutså.
Et eksempel er en person med navn Mabus som dukker opp i flere profetier. Det har blitt påstått at Mabus måtte ha vært Napoleon, Adolf Hitler, Yasser Arafat, Osama Bin Laden, George W. Bush og noen til. Nå er mange overbevist på at den "nye" Mabus må være Barack Obama.

Noen få ganger oppgir Nostradamus eksakte år og datoer. Blant annet "forutså" han at dommedag skulle inntreffe 11.august 1999. Noen dommedag ble det ikke, men som astronom og matematiker var det en smal sak for Nostradamus å finne ut når neste totale solformørkelse over Frankrike ville oppstå. Solformørkelsen nevnes ikke, men hentyder at denne dagen vil bli et sant helvete. Han hadde ikke helt tatt høyde for at vi i 1999 visste at en solformørkelse ikke var noen tegn på verken Guds vrede eller dommedag, slik de trodde i gamle tider. Senere har denne profetien på kreativt vis også blitt linket til 11. September.

Som nevnt tidligere er det stor grad av usikkerhet i disse profetiene. I tillegg til fantasifull tolkning, har enkelte også til tider tydd til passende omskrivninger av spådommene. De siste årene har 11. September vært den opplagte begivenhet å koble opp mot Nostradamus. Når sant skal sies så finner man ikke så mange bevis på at Nostradamus kan ha "sett" og dermed spådd denne hendelsen. Slik lyder en direkte oversatt spådom fra fransk til engelsk:
"Earthshaking fire from the centre of the earth will cause tremors around the New City. Two great rocks will war for a long time, then Arethusa will redden a new river." (Century I, Quatrain 87)

En kjedelig person som meg ser ikke denne teksten som noe annet enn beskrivelse av et jordskjelv og påfølgende vulkanutbrudd i umiddelbar nærhet av en by. I dette tilfellet Napoli, som nettopp betyr Den Nye Byen og som ligger mellom to aktive vulkaner. Vi kan si at Nostradamus fikk rett med denne profetien, da Vesuv har hatt fire ødeleggende utbrudd etter hans død. Samtidig hadde han oddsen på sin side da Vesuv er en av verdenshistoriens farligste og mest aktive vulkan. Noe han var klar over allerede da, selvfølgelig.
Med litt kreativ rettskrivning lød det samme verset slik etter 11. September:
"Sea of fire at the world centre, The tower of the new city will tremble: Two great blocks will be at war for a long time, Then Arethusa will redden a new river."

Aviser og andre medier ble et lett bytte og snart var det en sannhet at Nostradamus hadde spådd 11. September, og nye ukritiske dokumentarer ble laget. TV Norge har selvsagt sendt dem alle.

Hvor enn Nostradamus måtte være nå, så sitter han sikkert å humrer godt i skjegget sitt. Eller kanskje han sitter der og tramper takten til tittelsporet fra Judas Priest sitt nye album?

Mer fakta om Nostradamus kan du lese på: Nostradamus.org.
Hvis ikke fakta er det viktigste, så kan du lese mye morsomt her: Nostradamus101.com

PS! Omtalen av Judas Priest's Nostradamus kan jeg "se" komme ved en senere anledning. Jeg vet ikke nøyaktig tid, men stedet blir omtrent her. Det står i profetien.

[Listening to: Wake Up (The Sleeping Giant) - Chuck D - Twisted Forever (3:41)]

1 kommentar:

z sa...

http://skeptoid.com/audio/skeptoid-4066.mp3

http://skeptoid.com/episodes/4066

http://www.skepdic.com/nostrada.html

en fin bok om emnet er The Mask of Nostradamus: The Prophecies of the World's Most Famous Seer av James Randi