29 juli 2008

Sak Løst: Hvor tok Pär Fontander veien?

For over tre år siden spurte jeg meg selv om hva i huleste Pär Fontander drev med om dagen. Som kanskje noen vet så var han programleder for henholdsvis radio-programmet Rockbox og tv-programmet Diezel på svensk radio og TV da hockey-sveisen fremdeles var på høyden.

Tidligere i dag fikk jeg mail på at noen hadde skrevet en kommentar på denne saken. Denne noen var ingen andre enn selveste Pär Fontander!
Han kunne berolige oss alle om at han ikke var tatt til fange av Den Svenske Dansband Mafiaen, og at han fremdeles elsker hardrock.

Dette skrev han:

Hej. Pär Fontander skriver detta.

Till att börja med vill jag säga att jag är hedrad att läsa om spörsmålen om var jag blev av. Dessutom är jag glad över att många minns mina program.

Det är dock inte jag som spelar önskemusik med Arvingarna om kvällarna. Jag är inte ett offer för "dansbandsmaffian". Hmmm...

Jag arbetar nuförtiden med ett program som heter Magasin 4, som sänds i P4 Radio Stockholm 103.3 måndag - torsdag 09.30 - 13.00. Det är ett program som handlar om livsstil ur olika vinklar.

Jag älskar fortfarande hårdrock, men min musiksmak sträcker sig - vilket den alltid har gjort - även till bredare vyer, som till exempel rock, punk, pop och flamenco. Kort sagt: musik som har attityd och ger mig känslomässiga upplevelser.

Jag hoppas att ni alla Rockbox-lyssnare och Diezel-tittare mår gott och att ni får en fortsatt underbar sommar !!!

// Pär Fontander.


Han unnlot å nevne at han debuterte som forfatter tidligere i år med boka Svart Hav.

Nå skal jeg bare være usammenhengende resten av kvelden....

[Hører På: Prophecy - Judas Priest - Nostradamus (5:26)]

23 juli 2008

Nostradamus

NostradamusJudas Priest er ute med sitt mye omtalte konseptalbum om legen, astronomen, matematikeren, healeren og ikke minst spåmannen Nostradamus (Michel de Nostredame (f. 1503 – d. 1566)).

For å komme i rett stemning og at det er minst 20 år siden jeg leste om Nostradamus sist, fant jeg ut at det var på høy tid å friske opp mine kunnskaper om denne skøyeren som fremdeles i 2008 har evnen til å forbløffe folk.

Som de fleste sikkert har fått med seg skal Nostradamus ha forutsett store begivenheter i verdenshistorien som Den Franske Revolusjon, Verdenskrigene, Atombomben og 11. September i sine 942 spådommer (Quatrain)som han publiserte i bøkene The Prophecies og The Almanacs før han døde. Nå var ikke Nostradamus den eneste som bedrev dommedag profetier på den tiden. Mens alle andre enten ble sett på som bløffmakere, gale eller djevelens medhjelpere, så fikk Nostradamus ei beunderinne i den franske dronningen Catherine de Médicis og dermed var hans ettermæle sikret.

Spådommene til Nostradamus var opprinnelig skrevet på latinsk og gammelfransk i dikt form på fire linjer (Quatrain). Da han i tillegg bruke billedlige uttrykk og uklare vendinger i språket, var man nødt til å ty til en høy grad av fortolkning av tekstene allerede da disse skulle oversettes til fransk.

Tilhengere av Nostradamus mener at hans spådommer er av forbløffende treffsikkerhet, men sannheten er at de fleste tekstene er så vage at de kan tolkes i hvilken som helst retning. Derfor krangles det også blant Nostradamus tilhengere om hvilken hendelse noen av profetiene eventuelt forutså.
Et eksempel er en person med navn Mabus som dukker opp i flere profetier. Det har blitt påstått at Mabus måtte ha vært Napoleon, Adolf Hitler, Yasser Arafat, Osama Bin Laden, George W. Bush og noen til. Nå er mange overbevist på at den "nye" Mabus må være Barack Obama.

Noen få ganger oppgir Nostradamus eksakte år og datoer. Blant annet "forutså" han at dommedag skulle inntreffe 11.august 1999. Noen dommedag ble det ikke, men som astronom og matematiker var det en smal sak for Nostradamus å finne ut når neste totale solformørkelse over Frankrike ville oppstå. Solformørkelsen nevnes ikke, men hentyder at denne dagen vil bli et sant helvete. Han hadde ikke helt tatt høyde for at vi i 1999 visste at en solformørkelse ikke var noen tegn på verken Guds vrede eller dommedag, slik de trodde i gamle tider. Senere har denne profetien på kreativt vis også blitt linket til 11. September.

Som nevnt tidligere er det stor grad av usikkerhet i disse profetiene. I tillegg til fantasifull tolkning, har enkelte også til tider tydd til passende omskrivninger av spådommene. De siste årene har 11. September vært den opplagte begivenhet å koble opp mot Nostradamus. Når sant skal sies så finner man ikke så mange bevis på at Nostradamus kan ha "sett" og dermed spådd denne hendelsen. Slik lyder en direkte oversatt spådom fra fransk til engelsk:
"Earthshaking fire from the centre of the earth will cause tremors around the New City. Two great rocks will war for a long time, then Arethusa will redden a new river." (Century I, Quatrain 87)

En kjedelig person som meg ser ikke denne teksten som noe annet enn beskrivelse av et jordskjelv og påfølgende vulkanutbrudd i umiddelbar nærhet av en by. I dette tilfellet Napoli, som nettopp betyr Den Nye Byen og som ligger mellom to aktive vulkaner. Vi kan si at Nostradamus fikk rett med denne profetien, da Vesuv har hatt fire ødeleggende utbrudd etter hans død. Samtidig hadde han oddsen på sin side da Vesuv er en av verdenshistoriens farligste og mest aktive vulkan. Noe han var klar over allerede da, selvfølgelig.
Med litt kreativ rettskrivning lød det samme verset slik etter 11. September:
"Sea of fire at the world centre, The tower of the new city will tremble: Two great blocks will be at war for a long time, Then Arethusa will redden a new river."

Aviser og andre medier ble et lett bytte og snart var det en sannhet at Nostradamus hadde spådd 11. September, og nye ukritiske dokumentarer ble laget. TV Norge har selvsagt sendt dem alle.

Hvor enn Nostradamus måtte være nå, så sitter han sikkert å humrer godt i skjegget sitt. Eller kanskje han sitter der og tramper takten til tittelsporet fra Judas Priest sitt nye album?

Mer fakta om Nostradamus kan du lese på: Nostradamus.org.
Hvis ikke fakta er det viktigste, så kan du lese mye morsomt her: Nostradamus101.com

PS! Omtalen av Judas Priest's Nostradamus kan jeg "se" komme ved en senere anledning. Jeg vet ikke nøyaktig tid, men stedet blir omtrent her. Det står i profetien.

[Listening to: Wake Up (The Sleeping Giant) - Chuck D - Twisted Forever (3:41)]

16 juli 2008

Siste ukers CD innkjøp 5/2008

Judas Priest - Screaming For VengeanceJudas Priest - Screaming For Vengeance (1982)

At dette er Priest's beste album, kan jeg ikke være enig i. Jeg kan derimot ikke motstride det faktum at dette er en fordømt bra skive. 9/10

Testament - Low (1994)

Testament markerte 1994 med å gi ut sitt hardeste album siden The New Order. Mye skyldes nok at Alex Skolnick forlot bandet for å spille mer jazz inspirert musikk. Inn kom tidligere Death og Obituary gitarist James Murphy. Low vil alltid stå som en av de aller beste thrash metal skivene fra 90-tallet. 8,5/10

Whitesnake - Live...in the Heart Of the City (1980)

Jeans, t-skjorter, øl og tunge bluesrock riff. Det er ekte saker David Coverdale & co. serverer på denne live skiva. Når applausen dør ut etter at Mistreated har avsluttet disk 2, så begynner man på nytt igjen. Herlig! 8,5/10

Motörhead - No Sleep 'til Hammersmith (1981/1996)

Legendarisk live skive med det som engang var fortsatt er verdens mest høylydte band. Lemmy er kongen. 8/10

Whitesnake - Lovehunter (1979)

Lovehunter markerer starten på fem gyldne Whitesnake utgivelser. Bernie Marsden og Micky Moody bekler David Coverdale raspende stemme med tunge blues innspirerte riff. Tittelsporet og Walking in the Shadow Of the Blues er kanskje de to beste låtene Whitesnake noensinne lagde. De to låtene gruser samtlige låter på Slide It In, 1987 og Slip Of the Tongue helt på egen hånd. 8/10

Georgia Satellites - S/T (1986)

Noen ganger skal musikk bare være helt ukomplisert. Tre akkorder, seks øl og ti låter er alt du trenger for å komme i humør. 7,5/10

Bonfire - Live...The Best (1993)

Bonfire er et av de bandene som låter langt bedre live enn i et studio. Endelig får låter som Sweet Obsession, Youth Patrol, Champion og alle de andre låtene fra Fireworks og Point Blank ut potensiale sitt. To album som ble sørgelig overprodusert i håp om å nå det sagnomsuste amerikanske markedet. 7/10

King Diamond - House Of God (2000)

Nok en runde med konsept-grøss fra vår ondskapsfulle venn i Danmark. Solid, om ikke helt på høyde av det beste han har gjort. 7/10

Kent - Vapen & AmmunitionKent - Vapen & Ammunition (2002)

Kent føyer seg i rekken av kjöttbullar, Overskottsbolaget, Småland, hård rock og andre flotte ting som Sverige har å tilby når man er på ferie. Jeg kunne gjerne vært uten et par av de mest klissete låtene, men Sundance Kid og Kärleken Väntar er støy nok til å få klager i fra nederlenderne i nabo teltet. Fantastisk flotte er de også. Låtene altså. 7/10

Running Wild - Pile Of Skulls (1992)

Her finner vi opptil flere låter som IKKE handler om sjørøvere og plyndring, men Running Wild er fremdeles power-metalens svar på kaptein Jack Sparrow. Til tider litt klønete og ufrivillig morsom, men leverer innemellom skikkelige saker som Whirlwind og Sinister Eyes. 6,5/10

Michael Schenker Group - Super Rock '84 in Nagoya (Bootleg)

Forholdsvis bra lyd til publikumsopptak å være. Ellers ikke noe ekstraordinært spennende med dette opptaket som består hovedsakelig av de mest kjente M.S.G. låtene, ispedd et par UFO klassikere. 6/10

Kiss - Dynasty (1979)

Det er litt urettferdig at Dynasty har blitt stemplet som disco-albumet til Kiss. For det er bare i I Was Made For Lovin' You som disco inspirasjonen er åpenbar. Tar vi med en godkjent versjon av Stones låta 2,000 Man, Sure Know Something og Hard Times, så har vi beholdningen denne gangen. Resten av låtene er fyll materiale, men det skulle bli enda værre på Unmasked... 4/10

[Listening to: White buffalo - Running Wild - Pile Of Skulls (5:17)]

04 juli 2008

Mel Galley, RIP

Mel Galley, March 8, 1948 – July 1, 2008.

Hvil i fred.

Spesiell takk for Crying in the Rain, du spilte den slik John Sykes aldri var i nærheten av senere...

Whitesnake - Crying in the Rain/Soldier Of Fortune (live Hammersmith 1983):



[Listening to: Crying in the Rain - Whitesnake - Saints & Sinners (6:00)]

Metropolis

VG Nett melder at de tapte scenene fra sci-fi klassikeren Metropolis (1927) har kommet til rette. De ble funnet på et museum i Buenos Aires. Opprinnelig var filmen over tre timer lang, men det var en klippet versjon som ble gitt ut i sin tid, og som nå er sett av millioner siden den første gang ble vist i mars 1927.

Metropolis har vært inspirasjon for mang enn filmer, tegneserier og musikk artister igjennom årenen. Blade Runner (1982) og Tim Burton's Batman (1989) er begge sterkt inspirert av filmen, og alle vi som har lest Supermann vet at hans tilholdsted nettopp er i Metropolis.

I musikken har også Metropolis ofte blitt brukt som inspirasjon. Queens musikkvideo til Radio-Ga-Ga inneholder klipp i fra filmen, mens både Madonna (Express Yourself), Nine Inch Nails (We're in This Together) og System Of A Down (Sugar) har elementer i sine videoer som er inspirert av filmen, mens Motörhead og Kraftwerk liksågodt har hver sin låt med tittelen Metropolis.

Så får tiden vise om kvaliteten på de tapte scenene fra filmen er såpass at de kan gis ut i en eller annen form på DVD.

Motörhead - Metropolis (live 2004):



[Listening to: Metropolis (live) - Motörhead - No Sleep 'Till Hammersmith (3:31)]